2001 11 18 Naujų paslaugų apžvalga

Gera naujiena Lietuvai iš Amerikos - Comdex parodoje norvegai pristatė šeštosios kartos Operą. Ši sparti ir gabi interneto naršyklė lietuviškus rašmenis palaiko jau net geriau už Microsoft šeštąjį Explorer ir Outlook: lotyniškas ISO-8859 4 ir 13-ąją koduotes, Windows 1257, bei Unicode UTF-8 ir UTF-16 atpažįsta ir perjungia automatiškai, leidžia pasirinkti neapibrėžtą, nustatyti rankomis.
Kitos naujovės: asmeninis valdymo skydelis (Personal Bar), Windows adresų knygutės (WAB) ir Outlook pašto įkėlimas, paieška adresų knygutėje, daug ko kito. Tačiau neišravėtos įkyrios senos klaidos dar nuo ketvirtosios kartos, o svoris jau ištinęs iki 3 megabaitų (su Flash, be Java):
www.opera.no
Greta penkių didžiųjų interneto tiekėjų ryšio paslaugas visoje Lietuvoje netikėtai pasiūlė Vainagis - vienas seniausių, dar Fidonet tinklo pradininkas Kaune (Carillon). Dabar į internetą galima įsijungti iš bet kurio miestelio (8-901) 40077 vietinio telefono kaina:
www.cis.lt
Nuo gruodžio 1 ir Infostruktūra perjungia prisiskambinimą vienu telefonu (8-901) 40099 visoje Lietuvoje (juo sujungimo mokestis ne 12, o 4 centai). Be to, išplėtė VIKT ryšį su pasauliu iki 10 Mb/s:
www.infostruktura.lt
Interneto kavinėje Despina (Pamėnkalnio 2) rytais ir vakarais ryšio kaina sumažinta iki 3 Lt/val. Vietą kavinėje galitma užsisakyti iš anksto internetu:
www.ic.lt
Nešališka Lietuvoje parduodamo vyno apžvalga - su įvertinimu, kainos ir skonio aprašymu, etiketės nuotrauka:
www.tinklapis.lt/vynai
Antras cukraligės (diabeto) žinynas - dažniausiai kylančių klausimų atsakymai, išsamios apybraižos, naujienos, internautų pokalbiai:
diabetas.visiems.lt
Jau trečia Lietuvos gėjų užeiga - gražuolių paroda, parduotuvė, sportas, barai, renginiai, nuotykiai, skelbimai, pokalbiai:
www.gayfox.org
Akmuo ir menas - nuotraukos iš Vilniaus raj. Sudervės viešbučio Vilnoja kiemelyje įkurto akmens skulptūrų parko:
www.stoneart.lt
Lietuva internete savaitės žymūnas - lenkų kalbos žodynas su vertimu iš ir į lietuvių kalbą, lenkiškos tarties ir gramatikos išaiškinimu, lietuvių ir lenkų pokalbių žodynėliu:
www.on.lt/geras
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2001.11.18