2001 08 17 Telekomo naujovės internete

Kažkodėl tik dabar kilo nepasitenkinimas Lietuvos telekomo kainodara, nors apie ją jau senokai pranešta visuomenei. Įdomu, kad garsiausiai karščiuojasi tie, kas tą negandą Lietuvai ir užtraukė - aršiausi monopolijų, strateginių valstybingumo objektų gynėjai. Keistas buvo ir reikalavimas įvesti sekundės tikslumo apskaitą - kodėl neužteko tik apvalinti į vidurkį, o ne į didesnę pusę? Kam apskritai ta laiko apskaita? Dabar šimtai milijonų litų jau išlaidose, sujungimo kaina įteisinta. Nors mūsų sąžinė turėtų būti rami - perspėjimas buvo laiku ir pagrįstas:
www.nkm.lt
Nors kainodara ydinga, bet naujas technologijas Lietuvos telekomas diegia sparčiai, reikia tai pripažinti. Praėjusią savaitę pats išbandžiau naują paslaugą, panašią į mano naudojamą One Box tel.(212) 894-3750 Amerikoje - vieningą pranešimų gavimo sistemą: balso paštą, faksą ir jų nukreipimą į savo elektroninio pašto dėžutę.
Dabar, kai nesu prie telefono (10) 65656 arba kai būnu internete, skambinant man, vietoj užimtumo signalo automatinis atsakas pakviečia įrašyti balso žinutę, kuri tuojau pat perduodama į mano el.pašto dėžutę, ir aš ją galiu iškart išklausyti internete. O faksui skiriamas atskiras telefono numeris - jis niekada nebūna užimtas, netgi gaunant daugelį pranešimų vienu metu.
Visa tai nemokama, nebereikia atsakiklio ir fakso aparato, o už žinučių išklausymą, slaptažodžio ir atsako pakeitimą telefonu 1565 reikia mokėti vietinio ryšio įkainiais visoje Lietuvoje. Nukreipiant į el.pašto dėžutę, ir tai beveik nekainuoja - skaityti gautas faksimiles, klausytis balso įrašų galima ir atsijungus nuo interneto. Pabandykit patys:
ums.takas.lt
Atrodo, galime švęsti pirmą Lietuvos telekomo istorijoje įkainių mažėjimą. Turiu omeny ne minutės atpiginimą 1 centu vietoj įvesto 12 centų sujungimo ir padidinto abonentinio mokesčio, o internautams labai svarbų ADSL ryšį - rugsėjo 1 Telekomas žada atpiginti A0 (į namus, 128/64 kb/s) nuo 300 net iki 177 litų, o A1 (įmonėms) iki 240 litų per mėnesį. Gaila, tik penkiuose miestuose - anksčiau žadėjo rudenį jau pasiūlyti visuose rajonuose. Beje, įsirengti ADSL modemus Telekomas duos patiems vartotojams, bet atsisakius paslaugos, juos teks grąžinti. xDSL - tai nuolatinis plačiajuostis daugiasrautis ryšys įprastais telefono laidais, leidžiantis vienu metu ir būti internete, ir kalbėti paprastu telefonu:
dsl.takas.lt
Dar gera žinia iš Lietuvos telekomo - internete vėl atverta beveik prieš metus uždaryta Lintel telefonų knyga, tiksliau asmeninių telefonų paieška Telekomo abonentų sąraše pagal vardą, pavardę ir gyvenamą vietą. Kadangi sąrašas formalus, daug telefonų trūksta, yra mirusių sielų, be to, kišeninių telefonų Lietuvoje jau beveik tiek pat, kiek ir įprastų, todėl paieška čia nebėra tokia svarbi, kaip seniau, nors vis tiek dažnai pravers. Be to, padaryta anketa papildyti duomenis patiems lankytojams:
telefonai.takas.lt
Ir žaidimai - Lietuvos telekomas užkūrė populiarios skerdyklos Quake II ir Quake III Arena interneto serverį:
quake.takas.lt
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2001.08.17