2001 05 27 Naujų paslaugų apžvalga

Atverta dar viena naujienų stotis internete - Sala.lt. Spalvinga, nuotaikinga, daugiau pramoginės pakraipos užeiga, bet yra ir technologijų, ir verslo naujienų, politikos žinių, komentarų, sudaryta galimybė ir lankytojams pareikšti savo atsiliepimus, dalyvauti forumuose. Be abejo - orai, horoskopai, testai, anekdotai, laisvalaikio renginiai, automoto ir turizmo žinutės. Puiki alternatyva Delfi.lt ir panašiems vartams, juo labiau, kad Sala.lt platina ne tiek BNS ir kitas visur kartojamas naujienas, o daugiau remiasi gana pajėgia savo M-1 žinių tarnyba:
www.sala.lt
Lietuvos žiniasklaidai vis dar tinka žodis gandonaša: vyrauja buki kriminalai, politika, bulvaras, skandalai, moralinis reketas - apkalbėtam žmogui nelengva įrodyti faktus, apginti savo garbę. Tačiau internetas sudaro sąlygas pasireikšti ir privatiems asmenims beveik lygiomis sąlygomis. Būtent tokiu tikslu įkurtas serveris Atvirai.lt. Jį prižiūri Vytautas Plunksnis privačiai ir atrodo nešališkai, čia įprastas atsiprašymas, pagarba logikai ir žmogui. Kol kas vyksta tik finansinės dikusijos (prie SBA užkurti dar "Lietuvos telekomo" akcininkų ginčai), bet serveris atviras visiems:
www.atvirai.lt
Naujas atvirukų serveris - visoms gyvenimo progoms, įskaitant reikalą atsiprašyti:
www.sveikinu.lt
Grožinių skaitinių mėgėjams turėtų būti patraukli Aurelijaus Katkevičiaus ir bičiulių "Literatūrinė sofa" - knygų naujienos, užsienio apžvalga, šviežiena, autoriniai rašiniai. Sofa įtaisyta patogiai, skaitykloje prie knygų ir žaislų parduotuvės - buvusį skelbimų ir kainoraščių supermarketą (Supermarket.lt, Super.lt) UAB "Naujosios komunikacijos prekyba" pertvarkė į paprastą, bet visavertę interneto parduotuvę (Omnitel Muge.lt):
www.sofa.lt
www.super.lt
Žemaičiams išmokti savo, nelietuviško rašto gal patogiausia skaitant akademinio jaunimo laikraštį "Samogitia":
samogitia.mch.mii.lt/kultura/samogitia_laikr.htm
Vilniaus visuomeninių iniciatyvų centras "Demokratija Baltarusijai" įkurdino internete Lietuvos gudų laikraštį "PYHb" (Žiemkenčiai):
www.runbel.lt
Kaune be garsios reklamos išaugo didžiulis namų tinklas su virtualiais pasitarimų kambariais, žaidimais, muzika, kitais malonumais ir, aišku, su internetu:
www.failanas.lt
Sparčiai auga IRC serverių tinklas Dal.net Lietuvoje - irc.rulez.lt, irc.ktc.lt, irc.nlk.lt, irc.emu.lt, irc.crazy.lt, irc.raktas.net:
www.dalnet.lt
JBees ("Java bitės") - J2EE programuotojų komanda, bene vienintelė Lietuvoje gerai supranta ir griežtai laikosi W3C dizaino standartų:
www.jbees.com
XIV-asis Lietuvos Technics DJ čempionatas vyks Klaipėdoje, "Indigo" klube birželio 29-30 dienomis:
www.djcempionatas.lt
Išsamesnes "Lietuva internete" naujienų ataskaitas galima prenumeruoti el.paštu nemokamai, atsiunčiant bet kokio turinio, kad ir tuščią laišką tema "Subscribe updates" adresu
info@on.lt
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2001.05.27