2001 02 25 Naujų paslaugų apžvalga

Lietuvos šviesuomenė kovo 22 - 28 dienomis išvykusi pasižmonėti ir save parodyti didžiausioje infotechnologijų parodoje Hanoveryje - CeBIT-2001. Parodyti yra ką, "Penki kontinentai" netgi netilpo jungtinime "Infobalt" stende, greta įsirengė atskirą:
www.infobalt.lt/cebit2001
www.5ci.net/cebit/2001
www.cebit.de
Pagaliau pradeda trūkinėti "neriboto" naktinio internet ryšio vajus. Kovo 21 dieną "Delfi" savo klientams išplatino pranešimą, kad, nepaisydami sutartyje pasirašytų įsipareigojimų, apribojo ryšį iki 35 valandų per savaitę. O ir išsitenkantys šiose ribose vis tiek bus atjunginėjami kas 10 minučių "nieko neveikimo" - įdomu, kaip tai techniškai ir teisiškai įrodyti, kaip apsisaugoti nuo savivalės?
internet.delfi.lt
Po "Delfi" su "Telekomu" dėl naktinio interneto (18:00 - 07:00 už 99 Lt/mėn.) jau susitarė "Bitė" ir "Omnitel". Telefono numeris vienas, bendras visoje šalyje (8-80140004 ir 8-80140099 atitinkamai). Beje, "Omnitel" dar išsiderėjo bendrą telefoną 8-90140099 ir įprastam ryšiui dieną, abonentui nereiks už jį mokėti "Telekomui":
www.bite.lt
www.omnitel.net
"Bitė" pasiūlė nemokamas SMS internetu į kišeninį telefoną, po 24 žinutes per mėnesį. Dėl to reikia registruotis, bet šia paslauga naudotis gali visi, ne tik "Bitės" abonentai:
www.banga.lt
"Penki kontinentai" surengė didžiulę pavasario nuolaidų akciją net iki birželio 1-osios - jungiantis į internetą paprastu telefonu visas pirmas mėnesis nemokamas, pusė kainos jungiantis nuolatiniu ir radijo ryšiu, daug nuolaidų perkant knygas, kompiuterinę techniką, mokantis kursuose, interneto kavinėje ir kitur:
www.5ci.net
Nemokama "Penkių kontinentų" naujiena - didžiulė multimedia failų saugykla su paieškos mechanizmu - tiems, kas turi gerą ryšį:
media.search.lt
Nesmagi naujiena - nors šalies kapitalo rinka merdi, Nacionalinė vertybinių popierių birža uždarė tiesioginį prekybos rodymą internete, galiojančius akcijų kursus galima pamatyti tik užsiregistravus:
www.nse.lt
Tarybiniais laikais buvome Maskvos išlaikytiniai, dabar daugelis neišsiverčia be "Sodros" ar kokios kitos globėjos, todėl Vilniaus savivbaldybės Socialinės paramos centro duomenys internete turėtų būti populiarūs:
www.vilnius.lt/spc
Vilniaus savivaldybės įmonė "Susisiekimo paslaugos" įrengė internete nepaprastai patogų, labai išsamų ir tikslų miesto autobusų ir troleibusų tvarkaraštį:
www.vilniustransport.lt
Valstybinė darbo rinkos mokymo tarnyba atvėrė internete savo duomenų bazę su profesijų klasifikatoriumi. Įrengta neblogai, bet kai pagalvoji, kad už ją mokesčių mokėtojai paklojo daugiau kaip milijoną... Jau esančios BrainPower.lt, CV.lt ir kitos darbo biržos internete mielai būtų apdoroję valstybinius duomenis nemokamai:
www.ldrmt.lt/birza.htm
Jei būnant bedarbiu gyvenimas atrodo nepakenčiamas, kaip psichoterapinė priemonė gal tiktų užsukti į chirurgijos svetainę - pilvo ligos, kraujavimas, operacijų atlasas... Tikra skerdykla, mamytės turėtų neleisti čia savo vaikų iki 14 :)
www.chirurgija.lt
O pačioms motinoms verta aplankyti spausdinto "Mamos žurnalo" atmainą internete:
www.mama.lt/mamos_zurnalas
O kaip išvengti netikėtos motinystės? Dar vienas kontracepcijos vadovėlis:
www.free-hosting.lt/kontra
Psichostresai, elektrosmogas, kiti kompiuterio pavojai sveikatai, higienos taisyklės, ergonomikos standartai:
www.kompirsveikata.lt
Atnaujintoje Lietuvos kultūrizmo federacijos svetainėje gausu naudingų žinių apie raumenų grupes, mitybą, dopingą, sveikatą, treniruočių metodika, patarimai paaugliams ir moterims:
www.bodybuild.ot.lt
Užupio Respublikos žurnalas:
uzupis.w3.lt
Dar vienas įdomus sumanymas - nuolat papildomas knygų apžvalgų rinkinys, pačių internautų atsiliepimai apie jų perskaitytas knygas (istorija, mokslas, fantastika, meilė):
skaityta.dokeda.lt
Dar vienas interneto katalogas su paieška, skelbimais ir naujienų prenumerata, kol kas anoniminis:
www.katalogas.net
Lietuviškam internete įsikūrė naujas portalas, ir ne bet koks - Nr.1 (The Number One), ypač pavojingas konkurentas bulvariniams interneto vartams:
www.nr1.lt
"Eurovizijos" dainų festivalio lietuviškoje buveinėje galima stebėti nacionalinės atrankos eigą, pačiam vertinti, balsuoti internete:
www.eurovizija.lt
Vilniaus mokytojų namai savo svetainėje skelbia turtingą renginių tvarkaraštį:
www.kultura.lt
Iškiliausios Lietuvos asmenybės - Rimanto Antano Šakalio piešiniai ant pašto vokų:
virtualus.bizland.com
Tautodailės meistro Remigijaus Rudoko medžio skulptūrų paroda:
www.hypermart.net/sculptor
Lietuviškos karikatūros, kitos laisvųjų menų parodos:
oblius.fluxus.lt
www.d117.net
Po metinės veislių parodos gerokai papildyta šunų, kačių ir kitų įnamių svetainė:
www.5ci.lt/dogs
Pirmieji JavaScript žaidimukai lietuviškam internete - jiems nereikia sunkiasvorės Javos:
www.free-hosting.lt/tylunas/zaidimai.htm
www.free-hosting.lt/vadmin/laisvalaikis.zaidimai.htm
www.centras.lt/zaidimai.html
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2001.02.25