1998 10 01 Naujų paslaugų apžvalga

Kuo pradedam - geromis ar blogomis naujienomis? Toks klausimas anksčiau nekildavo - internete paprastai būna tik geros naujienos (išskyrus, žinoma, "Telekomą"). Tačiau šįkart atėjo nekokia žinia ir iš užsienio - naujoji "Digital" savininkė "Compaq" nupirko "Alta Vistai" nepriklausomą adresą (tai gera žinia), bet panaikino lietuvišką interneto paieškos buveinę (tokia buvo įsikūrusi jos filiale Švedijoj, http://altavista.telia.com). Mes galim tik pasiguosti, kad "kaimyno kluonas irgi dega" - estai taip pat palaikyti barbarų tauta, su kuria neverta prasidėti:
www.altavista.com
Bet "Lietuva internete", atrodo, nelaikoma barbarišku sutvėrimu - neseniai "Omnitel" įtraukė LOL paiešką pagal raktažodį į garbingą vietą savo svetainėje:
www.omnitel.net
Gal ir tarp užsienio tautiečių dar yra tokių, kurie tėvynę įsivaizduoja kaip mielą rojaus kampelį, o ne agresyvių vargšų kraštą - jiems duris atvėrė Lietuvių grįžimo į tėvynę informacijos centras:
www.lgitic.lt
Jei į Lietuvą sugrįžta ne visi, tai į "Lietuvą internete" - visi, kas tik turi įsikūrę savo kibernetinius namus bet kur pasaulyje. Asmeninių svetainių tinklapį vis papildo įdomios, neeilinės asmenybės. Štai Sergejus iš tolimojo Vladivostoko - puikus krepšininkas, neseniai ten baigęs studijas raudonu diplomu. O Erwinas įkūrė ištisą lietuvių svetainę Vokietijoje:
www.geocities.com/Paris/Parc/7520
home.t-online.de/home/mr888
Internetas padeda priimti svečius ir pačioje Lietuvoje, naujausias projektas - "Lietuvos viešbučiai internete". Iš kitų jis išsiskiria tuo, kad pateikia svarbiausius duomenis apie visus be išimties viešbučius, net ir provincijos miesteliuose - nepriklausomai nuo to, ar jie turi įsirengę savo WWW buveines (kaip LOL), ar yra susimokėję už reklamą ir paslaugas (kaip "Litus", "Saitas"):
www.hotels.lt
Lietuviams svetingumu nenusileidžia ir kaimyninės tautos: juodvingiai leidžia savo laikraštį "Druskonis", žiemaičiai "Kalvotąją Žemaitiją" ir "Samogitia", o dabar jau ir sūduviai perkėlė į internetą Vilkaviškyje leidžiamą Suvalkijos krašto laikraštį "Santaka":
www.is.lt/santaka
Gryną aisčių grožį galima apžiūrėti akto meninės fotografijos albume:
kiskis.bi.balt.net/photo
Greta erotikos, pažintis, anekdotus, renginių anonsus siūlo baras "Stiklo siena" Kaune, restoranas "London Club" Vilniuje:
http://members.xoom.com/stiklosiena
www.lithill.lt/london
Gitaros rėmimo fondas savo interneto svetainėje pasiryžęs iškloti viską apie šį klasikinį ir šiuolaikinį instrumentą: kur jį nusipirkti, kaip išmokti groti, kur pataisyti gitarą, kur gauti užsakymus, koncertai, diskusijos:
www.guitar.osf.lt
Šachmatų karalystė - Lietuvos istorija, rodikliai, varžybos, galimybė lošti internetu:
www.chess.lt
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 1998.10.01