1997 11 16 Naujų paslaugų apžvalga

Ligšiol Lietuvos internete, priešingai negu jos kūniškame gyvenime, būdavo vien tik geros naujienos. Bet laimingos dienos baigiasi - masinamas gausaus interneto tiekėjų prieauglio, pagaliau prabudo slibinas - "Lietuvos telekomas". Tačiau jo apetito įprasta interneto tiekėjų pelno norma nepasotins, jis nepratęs sukti galvos, kaip sudurti galą su galu. Jo "biznio planas" toks: nustatyti dempingo kainas arba visai neimti mokesčio už naudojimąsi internetu, kad nereiktų nė varžytis su interneto tiekėjais, vietoj to įvesti mokestį už naudojimosi vietiniu telefonu laiką.
Nieko naujo - taip daro MCI ir daugelis kitų Amerikos telefono bendrovių, skatindamos interneto vartotojus persijungti į jų tinklą. Skirtumas tik tas, kad čia persijungti nėra kur - mes savo slibinui suteikę šventos karvės - monopolijos - statusą. Kaip Indijoj ji vaikšto gatvėmis, trukdo eismui, dergia, pieno neduoda, bet niekas neturi teisės pasiūlyti laidinio ryšio paslaugų. "Aiva", "Omnitel", nesvarbu - visų jų klientai jungiasi "Telekomo" telefono laidais arba brangiu radijo ryšiu. Brangiu, beje, todėl, kad radijo ryšio įmonės moka astronominius mokesčius už licenciją, kurios turi prašyti to paties "Telekomo".
Vadinasi, internautai mokės ne tik, tarkim, "Omniteliui" už praleistą internete laiką, bet dar ir "Telekomui" už tą patį laiką. Kiek? Dešimt centų per minutę! Daugiau, negu dar neseniai kainavo tarpmiestinis telefono pokalbis.
Bet kol kas "Lietuvos telekomas" dar tik atvėrė savo buveinę internete. Palyginti kuklią tokiam milžinui, kadaise žadėjo priblokšti savo apimtimi. Užtai dalykišką - visų ryšio paslaugų kainoraščiai, patraukli lietuviškų taksofono kortelių kolekcija ir, svarbiausia, - šviežia Vilniaus telefono abonentų knyga, tiksliau įmonių, įstaigų, organizacijų ir privačių sostinės telefonų paieška tiesiog internete:
www.telecom.lt
Naujų interneto buveinių per praėjusias dvi savaites Lietuvoje įsikūrė daugiau kaip dvidešimt, tačiau dauguma jų yra didelės vizitinės kortelės, o suskaičiuoti naujas paslaugas internete užtenka vienos rankos pirštų. "Arkadija" pasiūlė puikią knygų pasaulio naujienų apžvalgą, "Beilė" - žurnalą naminių gyvulėlių augintojams "Didysis šuo", Antonas - užeigą gitaros mėgėjams "Gitarastas", "Vartų" galerija - Sigito Mickevičiaus tapybos parodėlę:
www1.omnitel.net/arkadija
www.taide.lt/~didysis
www.tdd.lt/~antonas
www.lux.lt/vartai
ALF telekonferencijos ir IRC kanalo "susirašinėjimas" svetainė, Vilniaus Universiteto Kauno humanitarinis fakultetas:
www.elen.ktu.lt/~vaskel
www.vukhf.lt
Įmonių svetainės: "Medicinos" bankas (buvęs "Abkorobank"), FMĮ "Finansų spektras", Lietuvos vystymo agentūra:
www.aiva.lt/medbank
www.omnitel.net/finspek
www.lda.lt
Krovinių gabenimo bei eksporto - importo įmonė "Drėma", "Europcar" - automobilių nuoma, "Trikampis žiedas" - privati apsaugos tarnyba:
www.omnitel.net/drema
www.europcar.lt
tziedas.tdd.lt
"Alna" - kompiuterijos įmonė, "Elektronikos komponentai" - jų tiekėjas Baltijos šalims, "Telekomunikaciniai projektai" - prancūziški "Matra Communication" produktai:
http://www.alna.lt
www1.omnitel.net/elcomp
www.telpro.lt
"Formulė 1" jau turi lietuvišką svetainę, išejo naujas "Panelės" numeris, įsikūrė WWW dizaino grupė "Interlux Design":
www.omnitel.net/tabu
www.hero.lt/panele
design.lux.lt
Keletas pasikeitimų: "Aiva tinklas" padvigubino savo išorinio ryšio kanalą, dabar 256 kb/s Vilniuje ir 64 kb/s Klaipėdoje bei 2 Mb/s su TiX žiedu. "Vainagis" (CIS) Kaune - 96 kb/s ir skaitmenines rotorines telefono linijas.
www.aiva.lt
cis.balt.net
"CompSoft" pakeitė bandomajį adresą į komercinį, o "Pen.Tag.ON" - tėvoniją (domain) .lt į .com, todėl pasikeitė visos šeimynos adresai:
www.prekyba.lt
www.pentagonas.com
Naujiena pačioje LOL: įkurtas skyrelis "Lietuva internete: savaitės žymūnas" (nuoroda įžangoje "Kas gero"). Tai nėra kokie nors geriausiųjų rinkimai - konkursai, numeravimai, apdovanojimai nekaip dera su žmogiškuoju orumu. Tiesiog įtraukiant į paieškos rodyklę naujas paslaugas, apžvelgiant savaitės įvykius, dažnai labai norisi padėkoti, išreikšti pagarbą tiems, kas praplėtė Lietuvos interneto galimybes, padarė gyvenimą dar truputį gražesnį. Šį kartą skyrelis skirtas knygų leidybos naujienoms internete:
www.online.lt/geras
Naujienas turėtų būti nesunku pastebėti LOL - jos paženklintos ryškiai raudona raide "N" arba "P" (nauja arba pakeista, papildyta). Be to, galima užsisakyti (nemokamai!) pranešimus apie visus papildymus el.paštu (deja, angliškai - dauguma užsisakiusių užsieniečiai). Tereikia pasiųsti bet kokio turinio, kad ir tuščią laišką tema "Subscribe updates" adresu
info@online.lt
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 1997.11.16