1997 11 01 Naujų paslaugų apžvalga

Vėlinės interneto tėvynėje Amerikoje yra linksmų pokštų, vaikiškų gąsdinimų šventė Halloween, senovės lietuvių Ilgės irgi tokios buvo, tačiau šiais laikais taip lengvabūdiškai čia jau nebežiūrima. Ligšiol Lietuvos interneto naujienose vyravo žaidimai, tuo tarpu per praėjusias dvi savaites nėra jokių naujų pramogų. Net internete savo svetainę įkūrusios gotinio roko grupės pavadinimas kraupokas - "Liūnuosna". Arvydas Stonys, kerėjęs InfoBalt parodos žiūrovus savo burtais, internete "sielos kariams" siūlo pasinerti į runų pasaulį ir, įsigilinus į senovės išminčių pranašystes, įspėti šiuolaikinio gyvenimo mįsles:
www.strauja.lt/skausmas
www.5ci.lt/~magician
Viena didžiausių mįslių - kodėl Lietuva, taip lengvai gavusi savo nuosavybėn milžinišką atominę elektrinę, vietoj to, kad mėgautųsi pigiausia energija (5 ct/kWh) ir didžiulėmis pajamomis iš elektros eksporto, sugebėjo išpūsti kainas tiek, kad sugriovė savo pramonę, nešvaros ligų išplitimu pasiekė pokario lygį ir dar grasina užkrėsti Europą radiacija. LOL duomenų skyriuje jau galima susipažinti su Valstybinės branduolinės energijos saugumo inspekcijos dokumentais, Ignalinos AE reaktorių veiklos duomenimis, kurie, beje, atnaujinami kiekvieną minutę:
www.vatesi.lt
www.iae.lt
Kitas slibinas Vėlinėms įsikraustė į internetą - "Lietuvos energija". Buveinė įrengta labai rūpestingai, išsamiai, ko nepasakysi apie didžiąsias šios bendrovės jėgaines - jos merdi be apkrovimo, kasdien nešdamos nuostolius, didesnius už kasdienį visų Lietuvos nusikaltėlių grobį ir mistines mafijos šmėklų pajamas. Prieš kurį laiką elektra dar buvo pardavinėjama gudams, kol žurnalistai nesužinojo kainos - 6 ct/kWh. Nors tai buvo pelninga (savikaina gerokai mažesnė), bet neteisinga (patys tuo metu mokėjom po 20 ct/kWh). Todėl buvo pareikalauta kainas sulyginti - ne, ne iki 6, o iki 20 ct/kWh. Kaimynai, žinoma, nesutiko mokėti nė pusės tiek - rinkos kaina dar perpus mažesnė, tačiau teisingumas atstatytas - dabar visi mokam po 22 ct/kWh. Kol kas:
www.lpc.lt
Bet didžiausia naujiena duomenų skyriuje - valstybinės duomenų bazės pagrindu sudaryto "Lietuvos įmonių katalogo" elektroninė atmaina. Bazėje net 32228 įmonių, paieška labai paprasta, patogi ir išsami - puikus "Almagesto" programuotojų darbas:
www.5ci.lt/lik
Verslo skyriuje galinga universalinė interneto parduotuvė "Today Sales" susilaukė varžovų - savo elektroninę parduotuvę atvėrė "Informacijos tiltas", o "CompSoft" - ištisą tokių parduotuvių tinklą:
www.iti.lt
csoft.impro.mii.lt:9999
Pasaulyje prekyba tiesiog internetu jau plačiai paplitusi, bet Lietuvoje dar neprasidėjusi ir net tokių mėginimų nėra. Didžiausias stabdis čia - bankai. Tai dar viena mįslė, kažkokie Vėlinių zombiai. Pagal ataskaitas viskas lyg ir normalu, krizė praėjusi - betgi paskolos ir toliau negrižta, tik beviltiškai pratęsiamos, o pelnas daromas iš naujų valstybės laiduotų paskolų ir iš valstybės obligacijų - t.y. mokesčių ir baudų mokėtojų pinigais. Naujovių nesiūlo ir "Vilniaus bankas", bet svetainė įrengta nepriekaištingai:
www.omnitel.net/vb
Vėlinėms sukruto ir medikai: Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba, Kauno medicinos akademija, Kauno akademinės klinikos, Lietuvos jaunųjų gydytjų sąjunga, šeimos gydytojų žurnalas:
www.vvkt.lt
info.kma.lt
www.tdd.lt/ljgs
Įspūdinga savo apimtimi Mokslo ir technologijų parko svetainė - veikla, pasiūlymai, savo įmonių nuorodos. "Azovlitas" - metalurgijos kombinato "Azovstal" atstovas Baltijos šalyse,  bendrovė "Utenos trikotažas":
www.stp.lt
www.azovlitas.lt
www.5ci.lt/utt
Bendrovė "Mobilios telekomunikacijos" - Bitė GSM, kompiuterijos įmonės "JTT-Baltic", "InfoRona", Arūno Armono PĮ (pastaroji yra paplitusios apskaitos programos "Milda" kūrėja):
www.bite.lt
www.jtt.lt
www.is.lt/inforona
www.taide.lt/~akf
"Aiva Sistema" įsteigė atskirą WWW dizaino grupę, o "Metasite" pasiūlė vientisą WWW paslaugų rinkinį, pradedant virtualiu serveriu, dizainu ir baigiant nuolatine kliento priežiūra - rimtas požiūris:
www.aiva.lt/webdesign
www.metasite.net
"InfoBalt" mugėje interneto tiekėjai siūlė daugybę nuolaidų, kai kurios jų liko galioti - žr. suvestnį kainoraštį LOL. "Skaitmeninės komunikacijos" priima radijo ieškos vartotojų užsakymus išsiųsti į jų gaviklius pranešimus apie atėjusį el.paštą. "Omnitel" jau irgi sudarė sutartis su daugumos pasaulio šalių interneto tiekėjais dėl savų klientų tarpusavio aptarnavimo ("internet roaming"). "Infostruktūra" išplėtė savo išorinio ryšio kanalo pralaidumą net iki 512 kb/s:
www.tdd.lt
www.omnitel.net
www.is.lt
"InfoBalt" mugėje jau buvo galima įsigyti ir LOL spausdintą leidinį, pirmąjį "geltonųjų puslapių" katalogą "Lietuva internete". Tai kišeninio A6 formato, 270 psl., labai išsami, patogi, puikios išvaizdos knygutė. Deja, atrodo, kad skubant leidinys nepraėjo korektūros - nemažai nesutvarkytų smulkmenų, net klaidų, laimei, neesminių. Apmaudu, pasistengsiu, kad kitas leidimas būtų nepriekaištingas.
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 1997.11.01