1997 10 05 Naujų paslaugų apžvalga

Internetas Lietuvoje plinta sparčiai, tačiau tarp naujų paslaugų tiesiog internetu pastarąsias dvi savaites vyravo pramogos. Nors - ligšiol man nieks įtikinamai nepaaiškino - kodėl žaidimai yra pramogos? Juk ten nesėkmių ir nervų graužaties ne mažiau, dargi gerokai daugiau, negu sėkmių ir džiaugsmo. Ir kodėl tada pramoga nelaikome kasdienio savo darbo - kiek ten nuotykių, išbandymų, kūrybos galimybių! Apskritai gyvenimas šiam pasauly turėtų būti pramoga, o ne nuolatinė kova su blogiečiais, kaip WarCraft-2:
www.gamezone.lt
To negalima pasakyti apie taikų ir daugelio mėgiamą Tetrį. Nors tai vienas seniausių žaidimų, jis niekad neatsiliko nuo gyvenimo: iš tekstinio virto grafiniu, garsiniu, o atsiradus Javai, buvo sukurtos atmainos, paleidžiamos tiesiai iš WWW tinklapio. Ir štai Lietuvoje Tetrinet - Tetris internetu. Galima žaisti iki 6 dalyvių, galima tarpusavy kalbėtis, keisti žaidimo taisykles, susikeisti laukais su pasirinktu varžovu, panaudoti įvairiausias gudrybes ir šunybes:
puni.osf.lt/~arstar
Pramoga reiktų laikyti ir satyrinę Vytauto Lanzbergio galeriją - muziejų, nors pats autorius pripažista, kad "buvo nejuokinga, bet apie Vytautą Landsbergį":
www.geocities.com/Athens/Delphi/4751
Nejuokinga ir "Žmogžudysčių skyriaus" buveinėje, nors tai, atrodo, vienas mėgiamiausių LNK televizijos serialų:
www.geocities.com/Hollywood/Academy/6964
Po tokių baisybių geras būdas prasiblaškyti - plevenimas pavėjui karšto oro pūsle arba klajonės pakeliui autostopu:
puni.osf.lt/~gsli
lt.osf.autostop
Prasiblaškius iš pramogų skyriaus galima persikelti į duomenų skyrių. Čia - Lietuvos mokslo veikalų bei mokslo įstaigų, mokslo programų, darbuotojų, paslaugų, net aparatūros duomenų bazės su paieška pagal būdingą žodį:
www.lii.lt/scripts/dbweb
www.lii.lt/mokslo
Užsienio mokslo ir technologijos naujovių apžvalga lietuvių kalba šįkart išvydo šviesą anksčiau už leidinį spausdintu pavidalu:
www.lic.lt/pub
Savo svetaines internete įsikūrė Darbo ir socialinių tyrimų institutas ir Lietuvos energijos institutas:
puni.osf.lt/pub/rimj
www.lei.lt
Internetu Lazdijų muitinė netrukdo aplankyti Lenkijos lietuvių Kovo 11-osios gimnaziją Punske bei paskaityti kas dvi savaites jų leidžiamą žurnalą "Aušra":
www.olecko.ids.pl/~ausra
Gaila, paskaityti savo leidinių nesiūlo mėnesinis elektronikos žurnalas "E-Klubas", televizijos teleteksto dienraštis "Tavo TV", spaustuvė "Pozicija":
www.omnitel.net/temp/e-klubas
www.lrtc.lt/tt
www.pozicija.lt
WWW dizaino paslaugas siūlo "Enter" ir "Hero", o kompiuterijos įmonė "Arinteka" dar restauruoja garso įrašus:
www.en-ter.com
www.hero.lt
www.inet.lt/~arinteka
"Gedimino turas" organizuoja sportines keliones su nacionalinėmis krepšinio ir futbolo komandomis jų gerbėjams, rėmėjams, žurnalistams. Viešbutis "Mano Liza" Vilniaus senamiestyje priima užsakymus internetu. Kavinė "Paukščių takas" kviečia pasisvaiginti 165 m aukštyje arba nusileisti į pirtį, baseiną, pokylių salę po Vilniaus TV bokštu:
www.tdd.lt/ged.turas
www.taide.lt/aaa/liza
www.lrtc.lt/takas
"Šiaulių vandenys", "Didieji odininkai":
vandenys.siauliai.aiva.lt
www.omnitel.net/odininkai
Nuosavybės įforminimu ir kitomis teisinėmis paslaugomis verčiasi įmonės "AAA" ir "Visvaldas", o "Magnus Holdings" konsultuoja socialinio vystymo ir strateginio planavimo srityse. Beje, pastarosios įkūrėjas Algis Dobrovolskas yra knygos "Ekonominis misticizmas" - giliausios iš Lietuvos profesionalių ekonomistų socializmo kritikos autorius, jo veikalas ypač opus dabar. Likimo ironija - pirmoje Lietuvos vyriausybėje jis buvo paskirtas socialinės apsaugos ministru - atsakingu už socialistinį sektorių :)
www.taide.lt/aaa
www.visvaldas.elnet.lt
www.omnitel.net/mh
Interneto tiekėjų naujienos: dar visai neseniai "Penki kontinentai" padidino prisiskambinimo linijų kiekį iki 64, o dabar jau išplėtė iki 100. "Informacijos tiltas" nuo spalio 1 d. pastebimai sumažino ryšio paslaugų kainas:
www.5ci.lt
www.iti.lt
Užjūrio naujiena reikšminga Lietuvos internautams: "Microsoft" išleido galutinį ketvirtos kartos MS Internet Explorer 4.0 (tiesa, kol kas tik 32 bitų). Reikšminga tuo, kad toks didelis, sudėtingas ir svarbus programinis paketas yra visiškai nemokamas. Geras pavyzdys šalantiems prie atjungto centrinio šildymo, saugantiems brangiausią savo turtą - strateginius objektus ir įsitikinusiems, kad rinkos kaina turi padengti gamybos kaštus. Internetas verčia keisti įprastą požiūrį į verslą ir išnaudojimą, verčia aukštyn kojom:
www.microsoft.com/ie/ie40
Didžiulė naujiena ir namuose: paleista lietuviška LOL atmaina - "Lietuva internete":
www.online.lt/izanga
Padarytas ne tik vertimas, bet perskirti ir tinklo ryšiai, kad iš lietuviško nepakliūtum į anglišką ar atvirkščiai. Kur tik viena kalba, ten pažymėta atitinkama raidė A arba L. Perėjimai iš vienos kalbos į kitą yra kiekvieno LOL tinklapio viršutiniam dešiniam kampe. Atsiliepimai adresu
info@online.lt
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 1997.10.05