2001 08 03 Naujų paslaugų apžvalga

Dėl besaikių energijos kainų subankrutavo daugelis pažangių Lietuvos įmonių. Elektros savikana su visomis algomis, premijomis, norimu pelnu bei prirašymais nesiekia 6 ct/kWh, bet mes mielai mokam 20 ir daugiau, nors kaimyninės šalys atsisakė ir už pusę kainos. Benzinas tebebrangsta, nors pasaulinės naftos kainos nukrito iki žemiausio lygio istorijoj. Valstybinė egergetikos išteklių kainų ir energetinės veiklos kontrolės komisija perskaičiavusi ką tik patvirtino pusantro karto didesnes šilumos kainas ir laukia jūsų padėkų ta proga įrengtoje savo interneto svetainėje:
www.regula.is.lt
Gelbėdamosi nuo bankroto, sumanesnės įmonės perkelia savo verslą į internetą. Šią savaitę taip padarė Palangos poilsio ir ekskursijų informacijos centras, bevardė (gal "Balta") automobilių atstatymo ir perpardavimo įmonė bei kompiuterijos įmonė "2MD" (du Martynai ir Domas, jei teisingai iššifruoju):
www.omnitel.net/palanga/
www.aiva.lt/auto
2md.ijo.net
Internetas - puiki priemonė programuotojams susirasti darbo, o verslininkams - darbuotojų:
www.ktu.lt/~kdien97/db
Didelė naujiena užsienio lietuviams: baigti bandymai ir pradėta vieša valstybinio (atsiprašau, visuomeninio) radijo pirmosios programos tiesioginė stereo transliacija internetu lietuvių ir anglų kalbomis. Deja, priėmimui reikia ne mažiau kaip ketvirtos kartos 66 MHz kompiuterio su garso procesoriumi, 28,8 kb/s ryšio linijos (V.34 modemo neužtenka, ir telefono linijos kokybė turi leisti jam veikti visu pajėgumu) bei ketvirtos laidos "Real Player" programos:
www.lrtv.lt/lr1.ram
www.real.com
Interneto paslaugų teikėjai stengiasi patenkinti augančias apkrovas. Šią savaitę "Infostruktūra" (aptarnaujanti valstybinį kompiuterių tinklą VIKT) dvigubai praplėtė savo išorinio ryšio kanalo pralaidumą nuo 128 iki 256 kb/s, o "Dzindra" pradėjo teikti internetą Jonavos rajonui:
www.infostruktura.lt
www.dzindra.lt
Iki valiai paplaukioję po beribes interneto platybes, internautai greitai suskanta burtis į panašių pomėgių bedruomenes. Savo interneto svetaines atvėrė IRC (Internet Relay Chat - laisvalaikio plepalų ertmės, kanalai, kanalizacija) #girls ir #filosofija, o lietuvos rusai įsirengė net savo virtualų serverį:
www.snaige.balt.net/girls
www.tdd.lt/filosofija
www.russian.lt
Sporto mėgėjus pakvietetė "Formulė 1" lenktynių ir Rytu kovos menų Aikido, Kendo ir Iaido "Aikibudo" svetainės:
www.omnitel.net/tabu
www.ijo.net/aikibudo
Didžiausio populiarumo internete rekordus sumušė vienodi nuobodūs "Pėdsekio" (Pathfinder) reportažai is Marso. Beviltiškai nykiose jo nuotraukose aistruoliai kaip mat surado skraidančių lekščių ir kitokių gyvybės formų įrodymų:
www.5ci.lt/coolzone/html/mars
Norint nepraleisti tokių svarbių naujienų ateity, galima pasiųsti žinutę "Subscribe updates" (subj. eilutėje, be kabučių) adresu
info@online.lt
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2001.07.19